term ID:
parent cat ID:94
post ID:14502
category_94
Tartalomjegyzék erről az oldalról: A medencetakarók és fedések 5 típusa Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A medencetakarók és fedések 5 típusa

Előnyök – Hátrányok, melyik mire jó röviden

Új és leendő medencetulajdonosoknak egyaránt ajánljuk átolvasni ezt a sokak által hasznosnak mondott cikket, amennyiben valamilyen okból fedni szeretné a medencéjét.

Mi az a 4 leggyakoribb indok, ami miatt a legtöbben lefedik a medencéjüket?

 • csökkenjen a medencébe kerülő szennyezőanyagok mennyisége, hogy kevesebb időbe kerüljön a tisztán tartása
 • növekedjen a medence vizének a hőmérséklete, hogy többször tudja használni a medencét
 • biztonságosan el legyen zárva a vízfelülete a kisgyermekek elől, nehogy azok véletlenül is bele essenek
 • a tél ne tegyen kárt a medence szerkezetében és ne koszolódjon el annak vize a tavaszi medence nyitásig

Természetesen a fent felsoroltakon kívül számos egyéb ok is szerepet játszhat abban, ha ÖN fedni kívánja medencéjét, ám még is ez a 4 a leggyakoribb indok, amivel találkozni lehet.

Nézzük meg, hogy az 5 fajta fedés közül melyik, mire ajánlott és mire NEM!

  1. Szolár, buborékos medencetakaró (Nyári szolár medencetakaró)
  2. Gyermekbiztonsági medencetakaró
  3. Polikarbonát fedések (eltolható, nyitható)
  4. Rolós, automata medencetakaró
  5. Téli medencetakaró

1. Szolár, buborékos medencetakaró vagy nyári szolár medencetakaró

Magyarországi éghajlaton talán ez a leginkább elterjed és ismert medencefedéséi mód és a nyári szolártakaró népszerűségét, ismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy 10-ből 9 medence esetében, már használják ezt a megoldást a tulajdonosok.

Előnye: akár 4-7 °C-al is növeli a kültéri medence vízének hőmérsékletét, mivel kialakításából, anyagából adódóan kiválóan hasznosítja a napsugarak melegét. Természetesen, akkor a leghatékonyabb, ha mindig rajta tartják a víz felületén, amikor épp a medencét nem használják. Éjszaka is érdemes rajta hagyni a vízen, ami így reggelre sokkal kevésbé fog visszahűlni, mint a solar fólia használata nélkül. Méretre és formára szabva gyártjuk megrendelés esetén.

Hátránya:  nem véd a szennyeződésektől és feltekerésekor a rárakódott kosz, falevelek, fűszálak a medence vizébe csúszhatnak, ilyenkor érdemes egy jó lombhálót is kéz közelben tartani, amivel a probléma annak segítségével gyorsan orvosolható.

Mire érdemes figyelni vásárláskor: a különböző webshopokban, teljesen eltérő vastagságú (vagy inkább vékonyságú…) és különböző alapanyagú szolár takarókat lehet kapni. Fontos viszont tudni, hogy a takaró hatékonysága (melegítési képessége) és élettartama, nagymértékben függ a takaró vastagságától és az alapanyagától. 400 mikron vastagság alatti takarót nem ajánlunk, mert az nagyon hamar tönkre fog menni, ráadásul közel sem melegíti úgy a medence vizét, mint amennyire tenné azt egy jó minőségű takaró.

TIPP: ha éppen nincs használva a medence, akkor legyen mindig rajta a takaró a vizen, mert így lesz a legjobb a hatása. Éjszaka is fontos, hogy a medencén legyen a takaró, mert saját tapasztalatunk, hogy az általunk készített takaró nélkül a medencénk egy nyári éjszakán könnyen visszahűl reggelre akár 3°C – ot is, de ha a takaró rajtamarad a vízen, akkor csak 0,5 °C – ot hűl vissza. Ez pedig nagyon sokat számít.

Bővebben a Szolár, buborékos medencetakaróról IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

2.Gyermekbiztonsági medencetakaró

Ha, biztonságban szeretné tudni gyermekét, vagy éppen a házi kedvencek védelme a fontos, akkor a biztonsági takaró jelenti, erre a legjobb megoldást.

Előnye: megakadályozza, hogy kisgyermeke, házi kedvence egy óvatlan pillanatban véletlenül a medencébe essen, így óvja és védi őket mindig a nap 24 órájában, ha kell. Használatával megszűnnek a felesleges kockázatok és nem kell többé aggódnia.

Hátránya: a biztonsági funkción kívül másra nem igazán alkalmas, ám ennek ellenére ez lehet az egyetlen olyan medence fedési mód, amelynek fontosságát nem is kell magyarázni.

Jó tudni vásárlás előtt: ezek a biztonsági medencetakarók  mérete készülnek, maximum 8 x 4 m es medenceméretig. Nagyobb medencére nem helyezhetőek fel megfelelően. A takaró teherbírása deformálódás nélkül maximum 50 kg. A medence körül szükség van valamilyen masszív, szilárd felületre, ahova a takaró megfelelően rögzíthető (beton felület). Ha ajánlatot szeretne kérni, mindenképpen érdemes küldenie legalább 1, de inkább több fényképet a medencéről. Ez gyorsítja és könnyíti is az ajánlatadást, hiszen nem minden medencére lehet ilyen takarót felhelyezni.

Bővebben a biztonsági medencetakaróról IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

3.Polikarbonát fedések (eltolható, nyitható)

A legfontosabb tulajdonsága ezeknek a fedéseknek, hogy képesek egyesíteni az összes többi fedés legkedveltebb tulajdonságait. Persze ez nem minden polikarbonát fedésre igaz, hiszen egy ilyen árú termék közel sem azonos a fele ennyi kerülő kivitelekkel, de erről itt most külön nem lesz szó.

Előny I: a medence tulajdonosok 90 százaléka azért választja ezt a fedési módot, hogy a fürdési szezont jelentősen hosszabbra nyújtsa, és akár májustól szeptemberig tudja használni a medencét. A fürdési szezont azért tudja ez a típusú fedés így megnyújtani, mert a fedés hatására a medence vize jóval melegebb lesz, így a májusi napsugarak alatt a medence vize már kellemes hőmérsékletű.

Fontos tudni, hogy Magyarország éghajlata miatt a fűtés nélküli medencék használata igen csak korlátozott, így medencefűtés (pl: a 2 legkedveltebb medencefűtés a hőszivattyú vagy polikarbonát fedés) kiépítése külön fűtéssel vagy fedéssel nagyon is javasolt.

Előny II.: alkalmazásával, jóval kevesebb szennyeződés kerülhet bele a medence vizébe, így a kevesebb medencetakarítással sok időt és energiát spórolhat meg tulajdonosának.

Előny III.: csökkenti a medence víz tisztán tartásához szükséges vízkezelő szerek mennyiségét, ezáltal a havi kiadások is csökkennek. Ráadásul ez a bőrnek is jobb, kevésbé lesz száraz.

További pozitívuma, hogy biztonsági fedésként is funkcionál. Bizonyos típusokat akár kulccsal is be tud zárni, így gyermeke vagy házikedvence véletlenül sem eshet a medence vizébe.

Bővebben a Polikarbonát fedésekről IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

Jó tudni vásárlás előtt: hasznos információ lehet még, hogy bár hazákban rengeteg féle polikarbonát fedés beszerezhető, amelyek külső megjelenésükben nagyon egyformának tűnhetnek, mégis óriási különbségek vannak alapanyagukban, vihar és szélállóságban, kezelhetőségben, UV és karc állóságban, élettartamban, kidolgozottság részleteiben stb.. Természetesen ez az árukban is megjelenik.

Fontos: mivel az ilyen fedések 90%-át le lehet tolni a medencéről, ezért fontos, hogy a medencén túl legyen legalább 2,5 – 3 méternyi szabad terület.

 

4.Rolós, automata medencetakaró

Nagyon népszerű a prémium megoldásokat preferáló felhasználók körében, hiszen esztétikailag is egy igen látványos megoldás, ami egy magas árkategóriába tartozik.

Előnye: Egy prémium termék, motoros mozgatással, ami megfelelő előkészítés és beépítés esetén feltekert állapotban teljesen a medencetestbe rejthető.

Ezen felül megfelelő lamellákból építve (szolár lamellák) a medence vizének a hőmérséklete is növelhető akár 4-7 °C-al  Természetesen ez függ a napsütéses órák számától.

Bővebben a Rolós, automata medencetakaróról IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

Hátrány: ára magas. Nagyjából a polikarbonát medencefedésekkel van egy árkategóriában, tehát több millió forint. Utólag csak a medence peremére lehet felszerelni, tehát ha egy ilyen fedést szeretne, akkor azt már a medence építése előtt érdemes megtervezni.

 

5.A téli medencetakaró

Ha kerti medencéje van, amire sok millió forintot költött, akkor egy ilyen takaró kötelező kiegészítő.

Előny: a téli fagyok a kerti medencét sem kímélik, viszont egy ilyen takaróval (és néhány hozzá tartozó kiegészítővel pl.: fagytest) megvédheti a medence testet tél káros hatásaitól, így jelentősen növeli annak élettartamát.

Előnye még, hogy használatával a szakszerűen téliesített medence vize a tavaszi medencenyitáskor ugyan olyan tiszta lesz, mint amilyen ősszel a lezárásakor volt. Ezzel megkímélheti magát a tavaszi medencemosástól, sikálástól, ráadásul a medence vize jóval hosszabb ideig maradhat tiszta és jó minőségű. Megfelelő téliesítés esetén a medence víz cserjére is csak 3 évente lesz szükséges.

Bővebben a medence téli takaróról IDE KATTINTVA olvashat és láthat VIDEÓT.

Hátrány: nyilván a téli takaró őszi felhelyezése és a tavaszi levétele a medencéről egy kis energiát és időt igényel, de higgye el, bőven megéri.

Visszaugrás a navigációhoz

Hívja Munkatársainkat

Nyári, Téli, Biztonsági medencetakarókkal, Medence bélésfóliákkal kapcsolatban:

+36-70-505-74-27

Polikarbonát medencefedéssel kapcsolatban:

+36-30-9-247-003

Infraszaunával, Jakuzzival, Medence építéssel kapcsolatban:

+36-30-297-90-12

Bemutatóterem nyitvatartása

Kedves Látogató!

Ha MEDENCE ÉPÍTÉSSEL vagy JAKUZZIVAL kapcsolatban keresne fel minket személyesen a bemutatótermünkben, kérjük, hogy előtte telefonon egyeztessen kollégáinkkal időpontot. Így könnyen elkerülheti az esetleges várakozást és nekünk is segít ezzel.

Köszönjük!

Hétfőtől – péntekig: 09 – 17 óráig.  (Előre egyeztetve)

Cím: 1037 Budapest, Testvérhegyi út 69. Ingyenes parkolás.

Útvonaltervezés

Üzenet küldése

  Dr. Bertényi Uszodatechnika